Vad innebär kejsarsnitt?

Jag vill ju allra helst föda på "vanligt" sätt, men det finns ju ibland risk att det blir ett akut kejsarsnitt. Sedan kan man, om man vill, planera in att göra det, om man av någon anledning inte kan eller vill föda vaginalt.

Men vad är då kejsarsnitt och hur går det till? Filmen visar det rätt bra, men tänkte även skriva lite fakta om det.

Tre olika typer av kejsarsnitt

Det finns tre olika typer av kejsarsnitt. Det är planerat snitt, akutsnitt samt katastrofsnitt. Dessa snitt kan göras av typen bikinisnitt eller medellinjesnitt. Ett bikinisnitt läggs på tvären nedanför naveln medan det andra snittet läggs på längden, från blygdben upp till naveln.

När det gäller planerat kejsarsnitt, så är hälften av alla snitt som görs just planerade. En sådan görs oftast 1 vecka före beräknat datum för förlossning. Oftast kan man få en ryggbedövning så att man är vaken under själva snittet. 

Akut kejsarsnitt blir det om det uppstår komplikationer eller fara för mor och barn under den vanliga förlossningen. Alla snitt som görs efter att förlossningen startat är akuta. 

Katastrofsnitt påminner om akut kejsarsnitt, fast snabbare, för det är oftast riktigt bråttom när detta måste göras. Mamman brukar bli helt nedsövd då. 

29 Aug 2020