Tänder och graviditet

När man är gravid är det inte ovanligt att känna att munnen och tänderna beter sig annorlunda. Det är oftast inte på grund av att de blivit sämre, utan för att man som gravid äter på annat sätt. Att äta ett par gånger om dagen är inte alltid hållbart för gravida och det blir att man äter flera gånger per dag. 

En myt som även kan slås hål på är att barn kan INTE ta allt ditt kalcium till sina tänder, så att du som blivande mamma får dina tänder förstörda. Det är en myt utan minsta gnutta sanning i sig.

Stoppa syraattacken i tid

Varje gång man stoppar någonting i munnen startar en syraattack som fräter på tänderna i ungefär en halvtimme. Ju oftare man äter, desto fler syraattacker utsätts tänderna för. Är man då gravid och äter flera gånger per dag, så sker detta alldeles för ofta. Det man kan göra, om man inte kan förändra hur man äter är att ta ett tuggummi med xylitol efter varje måltid. Tugga en stund och låt tuggummit neutralisera syrorna. Då utsätts dina tänder inte för angrepp under lika lång tid.

Sedan är det bra att fortsätta ha en bra tandvård, samt att du kan läsa bra tandläkareinfo på nätet för tips och råd.

När du väntar barn är ditt tandkött extra känsligt för inflammationer. Det beror, som så mycket annat under graviditeten, på de kvinnliga hormonerna. Detta brukar dock försvinna efter att barnet har kommit. 

Sugen på något?

Det är inte ovanligt att man som blivande mamma får ett sug eller en craving efter någt särskilt. Det händer de allra flesta! Ofta är det ju dock onyttiga och osunda alternativ man faller för, så det gäller att tänka sig för. Gods och glass är inte så bra och en del frukter är även de mindre bra för dina tänder. 

När ditt barn har kommit till världen

Det är viktigt som föräldrar att lära sina barn en bra tandvård från starten. Se därför till att vara rädd om ditt barns tänder redan från början. De ska hålla genom hela livet. Borsta tänderna dagligen så snart de första små "risgrynen" dyker upp. Se även till att ge barnet goda matvanor redan från start. 

28 Dec 2020