Svettas du en massa?

Alla människor svettas, mer eller mindre. Men så finns det de som svettas lite mer, eller ganska mycket mer än normalt. Det är ett tillstånd som kallas överdriven svettning eller hyperhidros. Då kan man svettas mycket på händer, fötter och armhåla. Överdriven svettning beror ofta på att man har allt för aktiva svettkörtlar. 

Om du lider av extrem fotsvett

Fotsvett kan man drabbas av även om man inte har överdriven svettning. Du kan testa att ha strumpor i naturmaterial så som silke, bambu och bomull med hög bomullshalt. Undvik syntetmaterial, som lätt blir fuktigt. Du bör även ha flera par skor att byta av med samt se till att de torkar ordentligt mellan varven.

Vad göra mot hyperhidros?

Det finns idag olika typer av behandlingar mot överedriven svettning. Det kan vara injektioner med botulinumtoxin.  Botulinumtoxin är ett ämne som blockerar nervimpulserna som går till svettkörtlarna. Det gör att du svettas mindre.

En annan behandling är Jontofores. Den används om du har handsvett eller fotsvett, men fungerar bäst vid handsvett.

Behandlingen går till på så sätt att du lägger dina händer i ett slags vattenbad. Detta vattenbad är i sin tur kopplad till en apparat som har svagström. Det är denna ström som påverkar svettkörtlarna. 

Det finns även läkemedel att ta, i form av antikolinerga läkemedel som är till för att minska svettningar. Du kan ta läkemedel endast eller så tar du det i kombination med botolinumtoxin.

12 Aug 2021