Man ska inte måla fan på väggen

Man brukar säga att ungefär hälften av alla som gifter sig kommer att skilja sig. Hur den statistiken ser ut bland par som valt att skaffa barn genom IVF det vet jag ärligt talat inte men det känns som att den siffran blir lägre. Man har ju tagit ett aktivt val att skaffa barn och sedan genomgått en väldigt lång (och ibland smärtsam) procedur och det borde snarare stärka ett förhållande. 

Men det är klart att det finns de som skiljer sig även om de i början var ett par som verkade vara "the perfect match". Och som farmor sade:

- Man ska inte måla fan på väggen, men det vore riktigt korkat om man inte är förberedd! 

Det uttrycket har jag burit med mig genom hela min uppväxt, och kanske är det inte förrän nu jag egentligen förstår vad hon menade. Skilsmässa är inget jag tror kommer att hända i mitt liv, men jag vill ändå vara förberedd. Det är också därför jag sitter och läser på sidor som https://www.familjejuridik.nu/ till exempel. Fast det är klart, där tar de ju inte bara upp saker som rör just skilsmässor utan även andra saker som arvsrätt och såna saker. 

Det man inte pratar om finns inte?

Detta är något jag verkligen vill sticka hål på! Att inte prata om framtiden, och vad den kan bära med sig, med sin partner är dumt. jag vill givetvis inte att vi går skilda vägar men om vi pratar om det medan vi älskar varandra och är vänner så kanske vi kan göra det på ett snyggt sätt om det en dag faktiskt blir så? 

Nu kanske du säger att det blir en självuppfyllande profetia men det handlar inte om det tycker jag. Det handlar om att jag vill att barnen ska må bra oavsett hur vi vuxna väljer att gå vidare i livet. Så borde nog fler tänka för jag har flera vänner som verka skita i barnen... De grälar och bråkar och barnen hamnar mitt i korselden och ska tvingas ta ställning. Så kommer det aldrig bli i min familj, det kan jag lova. 

30 Aug 2020