Jordfelsbrytare kan rädda liv

Har du kollat att du har en jordfelsbrytare i ditt proppskåp? Om inte bör du kolla upp det med en gång. Det är en säkerhetsdetalj som gör att strömmen bryts direkt om något blir fel. Om ens barn råkar stoppa in något i en kontakt till exempel. Då bryter den strömmen på en mikrodels sekund så han eller hon inte hinner bli skadad. 

Men om man har en jordfelsbrytare och den löser ut vad gör man då? När jordfelsbrytare löser ut kan det bero på en av två saker:

  1. Den har känt av ett fel och bryter strömmen
  2. Den är sönder och behöver bytas ut

Så känner du igen en jordfelsbrytare

Det ser ut som en automatsäkring men den sitter lite vid sidan om de andra. Den ska också ha en knapp på som man kan trycka på. Det är en testknapp som man ska använda för att se så jordfelsbrytaren funkar som den ska. 

Om du inte har någon sådan, eller om den verkar bete sig konstigt så bör du nog prata med en elektriker. Under tiden du väntar är det jätteviktigt att du säkrar alla stickkontakter. Det finns såna där petskydd man kan köpa både i järnhandel och trävaruaffär och välsorterade leksaksaffärer. Det är ett billigt sätt att skydda sina barn från att få ström genom kroppen. 

Låt dem sitta kvar även om du har en jordfelsbrytare. När det gäller barns säkerhet så gör det inget att ha både hängslen och bälte som morfar alltid sade! 

28 Sep 2021