Hitta rätt spjälsäng

Något som kan vara bra att förbereda i god tid innan barnets ankomst, det är en plats för han eller henne att sova på. En del väljer att köpa vagga, men det vanligaste att köpa är en spjälsäng. Om det är en spjälsäng du tänker dig att skaffa, så finns det en del saker att tänka på. Dels ska den vara säker samt bekväm för barnet, men den bör ju även vara praktisk för föräldrarna. Det kan vara lämpligt att köpa en som har en botten med flera höjdlägen, för då går den att använda under längre tid.

Det finns även smarta spjälsängar med en nedfällbar sida, eftersom detta gör det möjligt att ställa sängen nära sin egen säng. Det vanligaste måttet är  60 x 120, så att standardmadrasser och bäddtextiler kan passa den.

Ofta kan en spjälsäng användas tills det att barnet är runt 2-3 år. Sedan kan det vara smart att byta till en så kallad växa säng.

Bra tillbehör till spjälsängen

Det är ju bra att även satsa på att köpa till madrass och bäddtextilier till spjälsängen. Sedan behövs även ett så kallat spjälskydd.  För att små barn inte ska kunna tränga sig ut med fötterna före och sedan fastna över bröstkorgen och riskera att kvävas är det bra att använda ett spjälskydd. Du ska då fästa det så att det går ner mellan madrassen och sängsidan. Köp även en bra kudde, ett täcke samt en fin mobil att hänga ovanför sängen. 

10 Jan 2022