Elsäkerhet och barn

En sak som skrämmer mig är när barn leker med elkablar. Visst, har man en jordfelsbrytare så ska ju inget kunna hända men det är ändå något i mig som skriker högt om jag ser barn som pillar med elkontakter. Jag pratade med en vän som är elektriker i Vasastan och han berättade att det dör ungefär 4 personer per år på grund av elstötar och att barn är mer känsliga än oss vuxna. En frisk vuxen klarar oftast av att få en stöt medan ett barn skulle få allvarliga skador eller till och med dö. 

En billig livförsäkring

Det finns jättebilliga petskydd man kan köpa. De finns i järnaffärer, på IKEA, Rusta, XL Bygg och även i vissa matvarubutiker. Det är en plastpropp med två plastpinnar som är istället för de två pinnarna i metall. Man stoppar in den som en vanlig kontakt och för att få loss den måste man ha en slags nyckel. 

Det gör att barnen hindras från att stoppa in saker i eluttagen och det blir säkrare. Men, och det är ett stort men, vi måste också lära våra barn hur kontakter SKA användas. Tillsammans med en vuxen bör de få lära sig att stoppa in en kontakt och dra ur den. Du kan göra det vid dammsugning till exempel. Glöm inte att sätta tillbaka petskyddet när du är klar för man kan aldrig lita på att barn inte stoppar in något annat. Som en strumpsticka eller en spik och då börjar det bli farligt på riktigt. 

17 Nov 2021