Ekonomin förändras en del då man får barn

Att få barn förändrar livet på flera sätt. Det är dels det vanliga livet som blir annorlunda men det blir även förändringar i ekonomin. Det är smart att förbereda sig känslomässigt, praktiskt och ekonomiskt innan barnet anländer. På https://snalanningen.se/ finns många bra tips kring ekonomi och sparande. 

Mindre i inkomst

Då man får barn, så blir det mindre pengar i plånboken, även om du får barnbidraget på 1250 kronor. Det eftersom att du och din partner ska vara hemma med barnet och då får föräldrapenning istället för lön. Inkomsten sjunker då med 80% av den inkomst man hade innan om man tar ut sin föräldrapenning sju dagar i veckan. För att få föräldrapenning så ansöker man om det hos Försäkringskassan. Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn och ersättningen minskar även efter ett tag samt att det finns maxtak. Ni kan dela dessa dagar mellan er båda om ni vill. Räkna innan barnet kommer hur ni vill fördela era föräldradagar. 

Dock har ni rätt till bostadsbidrag då ni fått barn, om ni har lägre inkomster. Det ansöker om också om hos Försäkringskassan. 

Första året med barn

Konsumentverket har gjort en undersökning som visar att en ny basutrustning för barnets första år kostar runt 20 000 kronor. Sedan tillkommer det även andra saker, så som mat, kläder, blöjor med mera för cirka 22 000 kronor under det första året. Det blir totalt runt 42 000 och det bara för första året.  I en basutrustning ingår inte de dyraste produkterna men inte heller de billigaste. När det kommer till löpande kostnader, räknar Konsumentverket att det är kläder, blöjor och mat. 

Det är inte ett måste att köpa allt nytt. Gör en lista före barnet kommer på vad ni behöver. Det kan vara saker som säng, barnvagn, bilbarnstol, flaskor, nappar, kläder och en massa annat. Prioritera denna lista vad som du verkligen måste ha och vad som kan vänta. En del saker kanske ni kan låna av släktingar, annat kan köpas begagnat. 

Glöm inte att teckna en barnförsäkring som är en ekonomisk trygghet om det sker en olycka eller blir sjukdom. 

29 Dec 2020