Bra tips inför din bebis första bad

Om man är mamma för första gången så kan det kännas nervöst det där med att ge sitt barn det första badet. Man kan ju känna sig osäker på hur man ska hålla barnet och hur man ska göra. Det är bra att skaffa en badbalja. På bastitest24.se kan du jämföra olika modeller. Att bada barnet första gången, det går att göra när barnet är mellan 7-15 dagar. Då har ofta navelsträngen fallit av. Men det går att bada även om den är kvar. Tänk på att ha rätt temperatur på vattnet. Det ska vara 37 grader. Om vattnet bara känns blött och vare sig kallt eller varmt, så är det rätt! Du behöver inte fylla hela baljan heller med vatten, utan det räcker gott med en 4 cm djupt. 

Vad behövs för barnets första bad?

Du behöver så klart ha en bra badbalja för att kunna bada ditt barn. Sedan är det bra att placera den på ett bra ställe där ni kan vara i lugn och ro. Placera även alla hygienartiklar nära. Det du kan behöva där är milt babyschampo, neutral tvål, babyolja, tvättlappar, en handduk, en ren blöja, kläder och en kam eller borste.

Bada barnet

De flesta nyfödda gillar att bada, då det påminner dem om att vara i livmodern. Sänk ner barnet gradvis i vattnet, använd din hand för att ge stöd åt huvud och nacke. Du behöver inte använda så mycket tvål. Olja kan du hälla i vattnet. Efter tvätten tar du upp barnet och dutta barnet torrt med handduken. 

27 Mar 2021