Barnets första kläder

När man får sitt första barn har man ofta fått något som man kan sätta på sitt nyfödda mirakel. Det är dock några saker som är bra att veta och andra saker som man själv kan fundera på.

Bra att veta är att nyfödda barn kan variera väldigt mycket i storlek. Vissa som föds enligt plan kan vara små som prematurer. Andra barn som föds någon vecka tidigt kan vara väldigt stora. Vilka storlekar ska man ha i beredskap? Om man köper kläder av bomull med lite elastan i behöver man inte vara så exakt i storleken. Med lite stretch blir plagget ganska flexibelt. Det är bra att ha kollat in en sparkdräkt eller body (med små byxor) för prematur om det finns risk för tidig födsel eller ett litet barn. Då ska man börja på storlek 44 eller 46. Vanligtvis är storlek 50 det man köper till en nyfödd. Nästa steg är 52/56.

Konges Slöjd och Molo

Vilken prägel vill du sätta på ditt barn från början. Ska det vara en söt unge eller en cool unge. Det varumärke du väljer påverkar vilken bild andra får. En söt unge kan du sätta på kläder från Konges Slöjd. De är mjuka och snälla mot huden. Nästan allt är ekologiskt. En cool unge kan ha på sig kläder från Molo. Det är lite street fashion med färgstarka print.

Båda dessa märken är från Danmark. Det är inte så att danska märken är att föredra. Svenska märken har mycket bra att erbjuda. Just nu är Konges Slöjd och Molo på tapeten. De är omtyckta bland många och kläderna tycks marknadsföra sig själva bara genom sin stil och kvalitet.

Från Konges Slöjd kan du få kläder till en prematur. Det smidigaste de första månaderna är att ha omlott-plagg. Det kan vara en body, en romper eller en tröja som man läggar omlott med snörning eller knappar (se bilden, plagget till vänster). Dessa plagg finns i de klassiska printen med citroner eller körsbär som de flesta gillar. Varje säsong kommer det nya print som är mer eller mindre omtyckte. Urvalet är stort.

Molo har inte så mycket till prematur men från de första månaderna i livet. Deras bodies med tryckknappar är smidiga. Plaggen är gjorda av ekologisk bomull och lite elastan för bästa passform. Man kan köpa enfärgade plagg från Molo men man kan också få ganska fräcka print redan till de yngsta. Till bodyn tar man på ett par luftiga byxor i mjukt material över blöjbyxan och nederdelen på bodyn. Om man tycker att detta är smidigt kan man fortsätta ha body och pants till barnet en bra bit över ett år.

Tänk på att spädbarn är känsliga på alla sätt. De är känsliga för ljud, känsliga för temperaturskiftningar och känsliga för kemikalier. I det senare fallet är det bra att välja märken som Konges Slöjd och Molo som är gjorda av ekologisk bomull och som är giftfria. De är kontrollerade med stränga certifieringar som GOTS. Man ska inte behöva oroa sig för sitt barn. Med rena och trygga kläder känns det bättre.

Nu är det bara att välja. Söt eller cool?

1 Feb 2021