Att bli pappa

Även mannen, han som ska bli pappa har en viktig roll, både under graviditen, under födseln och efter. Många tänker att pappan inte kan göra så mycket under det första året, men det stämmer ju inte. Även om det är kvinnan som bär på barnet, så kan mannen vara med och stötta och det även under förlossningen. Sedan under första året finns det en hel del pappan kan göra, även om amma inte är en av dessa saker. Det kan vara bra att ta del av värdefulla tips inför att bli pappa. 

En helt ny roll

Den som ska bli pappa för första gången, får en helt ny roll i livet. Det krävs så klart en hel del förberedelser för att klara av detta. Det kan kännas av även känslomässigt. Även om mycket fokus ligger på den gravida kvinnan, så kan även den blivande pappan känna av olika känslor, som rädsla, oro, nervositet, men även upphetsning över att bli far första gången. Det gäller att bli trygg i den roll som ska antas, att bli pappa. Att finnas där för barnet, i vått och torrt.

Under graviditeten

En kvinna som är gravid genomgår en hel del förändringar, både fysiskt på det sätt att magen växer i takt med att barnet gör det, och psykiskt i den form att det sker en mängd hormonella förändringar. Humöret hos en gravid kvinna kan skifta en hel del. Som blivande pappa gäller det att kunna finnas där för blivande mamman, oavsett om hon är glad, ledsen, arg!

Som blivande pappa kan du ställa upp på många sätt för den gravida. Det genom att ta över hushållsysslorna, laga maten med mera. Se även till att ni båda är delaktiga hos barnmorskan, på ultraljudet samt gå kurser tillsammans.

Efter barnet är fött

Även om mycket handlar om mamman och barnet då barnet fötts, så är även pappans roll att finnas där. Kvinnan får närhet genom amning, som man kan du istället bära barnet i bärsjal, för att få samma närhet. Sedan vara deltaktig i blöjbyten, lägga barnet, gå upp mitt i natten och så vidare. 

7 Sep 2020