Maten du ska undvika när du är gravid

När man är gravid så finns det en del saker man ska äta mer av och det finns saker man ska undvika att äta av alls. Det finns framförallt två infektioner som kan smitta via mat som man bör se upp extra med när man är gravid; listeria och toxoplasma. Nu är inte risken så stor att drabbas, men man kan aldrig vara nog försiktig. För om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret.

Det här ska man tänka på för att minska risken för listeria:

Gravad, rökt fisk och sushi går bra att äta så länge det är nygjorda eller nyförpackade produkter.

Skivat smörgåspålägg och kall färdigmat går bra att äta om det är nyförpackade produkter.

Mögel- och kittost: Du bör undvika denna typen av ost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Hårdost gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk går bra att äta, det gäller även fetaost gjord på pastöriserad mjölk.

För att undvika för att minska risken för toxoplasma så se till så att du inte äter rått kött och se upp med  salami och parmaskinka.

Toxoplasmaparasiten kan också spridas med kattavföring så du har katt be någon annan rensa lådan då du är gravid.

5 aug 2020